Finnish News

Suomi on koko maailman top 14 fintech-maa

  • Helsinki sijoittui top viiden joukkoon Pohjoismaissa ja Balttiassa
  • Suomi on 9. Euroopassa ja 14. maailmanlaajuisesti

Uusi Fintech indeksi ’Global Fintech Index City Rankings 2020’  julkaistiin 4.12.2019. Suomi oli maailmanlaajuisesti 14. paras fintech-maa ja sijalla 9 Euroopassa. Taakse jäivät tutut EU-maat kuten Ranska, Italia, Irlanti ja Tanska. Tämä uusi indeksi identifioi nousevia fintech hubeja ja trendejä yli 230 kaupungissa ja 65 eri maassa. Fintech hubina Helsinki oli sijalla 60 kansainvälisesti ja Pohjoismaiden sekä Balttian alueella viides.

Kaupunkien listauksen kärjessä on San Francisco, jota seuraavat Lontoo, New York ja Singapore. Monet perinteiset finanssikeskukset puuttuvat listauksesta kokonaan ja niiden tilalla on täysin uusia fintech hubeja.  Finanssijätit Frankfurt, Shanghai ja Zurich on korvattu kaupungeilla kuten Vilna, Bangalore ja Sao Paulo. Liettua, jonka koko asukasluku on vain kolmannes Lontoosta, sijottui neljänneksi maiden kansainvälisessä listauksessa, koska se on aktiivisesti kannustamassa fintech-yrityksiä ja sääntely on siellä suotuisaa.

Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikka olivat kärjessä fintech hubien määrällä mitattuna. Euroopan, joka sijouttui toiseksi fintech hubien määrässä, ekosysteemia vahvistaa sen keskusten monimuotoisuus (sekä uusia että vanhoja), sitoutuneisuus progressiiviseen sääntelyyn ja kyky varmistaa että sääntely on kaikkialla samanlaista. Myös me Helsinki Fintech Farmilla koemme alueen vahvuudeksi nimenomaan yhteinäsen sääntelyn, valuutan sekä hubien kyvyn tukea toisiaan.

Global Fintech Index City Rankings 2020 sisältää tietoja globaaleista lähteistä, kuten StartupBlinkiltä, Crunchbaselta ja SEMrushilta. Itse listaus perustuu algoritmiin, jossa fintech on mikä tahansa yritys, joka soveltaa teknologian mahdollistamaa innovaatiota, joka on erityisesti suunnattu rahoituspalvelujen tarjoamiseen tai jakeluun.

Maan ja kaupungin sijoitukset lasketaan kokonaispistemäärästä, joka koostuu kolmen muuttujan yhdistelmästä:

● Määrä: Fintech-ekosysteemin ja tukirakenteiden koko – fintechien, fintech-hubien, yhteistyötilojen, kiihdyttämöiden, globaalien vaikuttajien ja väestön lukumäärä (vain maat)

● Laatu: Vaikutus / suorituskyky – fintechien koko ja kasvu (esim. yksisarvisten lukumäärä), sijoitukset, tapahtumat, arvonluonti, kansainvälinen yhteistyö, verkkosivujen sijoitus

● Ympäristö: liiketoiminnan helppous, kriittinen massa, sääntely-ympäristö – sääntelytoimet kilpailuympäristön parantamiseksi, kannustimet aloittaville yrityksille, internet-sensuuri, maksuportaalit, fintech-kurssit

Simon Hardie, Findexablen toimitusjohtaja ja perustaja (indeksin luoja) näkee listauksen todisteena siitä, kuinka paljon ja kuinka nopeasti maailma muuttuu. Fintech toimii globaalin digitaalitalouden mahdollistajana – se luo yhteyksiä ja kehittää uusia tapoja yrittää maailmanlaajuisesti.  

Simon Hardie myös toteaa että: ”Rankingit osoittavat, että taloudellisen voiman ja perinteisten finanssikeskusten kaupallisen hallinnan välillä on tapahtumassa maailmanlaajuinen irtaantuminen. Taloudellinen varallisuus ei takaa kaupungin asemaa fintech-keskuksena. Tätä voi kutsua uudenlaisen rahoituksen nousuksi”.

”Voittaneilla Fintech-hubeilla on tiettyjä yhteisiä piirteitä. Fintech-ystävälliset säännökset kannustavat yrittäjyyteen ja investointeihin. Fintechin kannalta on myös tärkeää, että ekosysteemi mahdollistaa verkoistoitumista ja tarpeellisten kykyjen kasvua ja kehittymistä”.

Lataa Global Fintech Index City Rankings 2020 ilmaiseksi täältä:
https://findexable.com/wp-content/uploads/2019/12/Findexable_Global-Fintech-Rankings-2020exSFA.pdf

Helsinki Fintech Farm toimi indeksin teossa Findexablen “Insight Partnerina”.

Fintech Farm
Fintech Farm on Helsingin fintech hubi ja palvelukonsepti, jossa luodaan uusille digitaalisille finanssipalveluille vahva yhteisöllinen innovaatioalusta tuomalla pankit, viranomaiset ja startupit yhteen. Fintech Farm tarjoaa mm. innovaatio, kiihdytys, koulutus ja tapahtumapalveluita. Fintech Farm on osa Hub13 Oy:tä.