Blog Crypto Finnish Nordic Fintech Summit

Euroopan ensimmäinen EU-reguloitu stablecoin – Mitä sillä voi tehdä?

Kryptotalvi saattaa olla täällä, mutta se ei ole hidastanut suomalaista Membrane Financea. Vuonna 2021 perustettu turkulaislähtöinen Membrane nimittäin julkaisi helmikuussa 2023 ensimmäisenä maailmassa EU-reguloidun vakaavaluutan (tuttavallisemmin stablecoinin) – EUROe:n.

Fintech Farmilla oli ilo päästä keskustelemaan aiheesta Membrane Financen perustajan ja toimitusjohtajan, Juha Viitalan kanssa ja samalla perehtyä hieman myös stablecoinien maailmaan.

Mikä ihmeen stablecoin?

Stablecoin – tai vakaavaluutta – on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu fiat-valuuttaan, mikä lähtökohtaisesti tekee siitä vähemmän riskialttiin sijoituksen muihin kryptovaluuttoihin verrattuna. Tosin, vaikkakin vähemmän alttiita kursinotkahduksille, myös stablecoinit ovat viimeaikoina kokeneet oman osansa kryptomaailman epävakaudesta, Binance hyvänä esimerkkinä.

Useimmat stablecoinit ovatkin olleet sidottuja juuri Yhdysvaltojen dollariin, mutta jopa hieman yllättäen euroon sidottuja reguloituja stablecoineja ei ole ollut yhtään – ennen kuin nyt. Membrane tavoitteleekin tulevaisuudessa 20% markkinaosuutta toimitusjohtaja Juha Viitalan arvioidessa, että euronatiivi stablecoin sopii hyvin markkinatilanteeseen, jossa tokenisoidut bondit ja sijoitusinstrumentit ovat kovassa nosteessa. Muutenkin EUROe tarjoaa euronatiivin lohkoketjupohjaisin infrastruktuurin alueen fintech- ja finanssipalveluihin.

 

Mitä seuraavaksi?

Finanssivalvonnalta Electronic Money Institution -lisenssin saanut EUROe onkin hyvissä asetelmissa kryptomarkkinoilla MiCA-lainsäädäntöä silmälläpitäen. Tämän kryptovarojen markkinoita koskevan säätelyn uskotaan astuvan voimaan vuoden 2023 alkupuolella ja se tuleekin korjaamaan yhden isoimmista stablecoinien ongelmista kuluttajien kannalta – likvidideetin. MiCA tulee edellyttämään stablecoinien liikkeeseenlaskijoita muodostamaan riittävän likvidin varannon, mikä takaa kuluttujille mahdollisuuden nostaa talletuksensa milloin tahansa.

Viitalan mukaan Euroopan Unionin johdonmukainen sääntely tarjoaakin selkeitä mahdollisuuksia alalla, toisin kuin esimerkiksi Atlantin toisella puolella, missä Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio on kiristämässä regulaatiota. Tästä saatiinkin jo esimakua eilen helmikuun 13. päivä, kun komissio määräsi Paxos nimisen yhdysvaltalaisen kryptoyrityksen lopettamaan uusien Binance USD tokeneita myöntämisen. (Wall Street Journal)

 


 

Juha Viitala, Membrane Finance Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja
 

Haluatko kuulla lisää stablecoineista, kryptoista ja Membranesta? Tule paikalle toukokuun 11. päivänä järjestettävään Nordic Fintech Summitiin, missä Juha Viitala osallistuu paneelikeskusteluun stablecoinien tulevaisuudesta.

 

LUE LISÄÄ

 

PS. Hankkimalla liput tänään 14. päivä voit vielä hyödyntää Early Bird -tarjousta ja säästää 500 euroa!