Finnish Neobanks News

Määritteleekö Revolutin tulosjulkistus pankkien tulevaisuuden?

Euroopan kenties tunnetuin fintech-yritys – neopankki Revolut julkaisi juuri vuoden 2024 tuloksensa. Siinä missä aiemmin tappiollisia lukuja saatiin odottaa jopa vuoden päivät, nyt tulos julkaistiin ajallaan ja yllätti positiivisesti: se oli vahvasti voitollinen.

Revolut, yksi Euroopan johtavista fintech-yrityksistä, on julkaissut vuoden 2024 tuloksensa, ja luvut ovat todella vaikuttavia: 4 miljardin dollarin liikevaihdolla syntyi 1,4 miljardin dollarin liikevoitto ja miljardin dollarin nettotulos. Tämä on merkittävä käänne yritykselle, joka on aiemmin kamppaillut kannattavuuden ja sääntelyhaasteiden kanssa. Nyt Revolut on kiistatta osoittanut, että neopankkitoiminta voi olla erittäin kannattavaa.

Mikä toiminnassa kannattaa?

Revolutin tulos osoittaa, että digitaaliset pankit voivat rakentaa todella kannattavan liiketoimintamallin. Yrityksen liikevaihto kasvoi huimat 72 % edellisvuodesta ja asiakasmäärä nousi 38 %, saavuttaen 52,5 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti. Erityisesti varallisuudenhoitopalvelut, kuten osake- ja kryptovaluuttakauppa, kasvoivat lähes 300 %, tuottaen 647 miljoonaa dollaria.

Vaikka korko- ja maksukorttituotot ovat edelleen toiminnan kivijalka, on selvää että uusilla aluevaltauksilla on ollut merkittävä rooli kannattavuuden rakentamisessa.

Revolut on tullut jäädäkseen

Revolutin saavuttama 45 miljardin dollarin arvostus ja kunnianhimoiset suunnitelmat laajentaa palveluitaan, kuten asuntolainojen ja yksityispankkipalveluiden tarjoaminen, osoittavat, että yritys on vakiinnuttanut asemansa finanssialalla. Yritys on myös saanut Iso-Britannian pankkitoimiluvan, mikä mahdollistaa sen laajentumisen kotimarkkinoillaan. Kenenkään ei tarvitse enää spekuloida, onko kyseessä riskirahalla toimiva tähdenlento, vaan suurempi kysymys on, mitä yritys aikoo tehdä seuraavaksi.

52 miljoonaa asiakasta omaava, täysin reguloitu ja kannattava yritys voi käytännössä tehdä mitä haluaa. Revolutin toimitusjohtaja-perustaja, Nik Storonsky, on vahvistanut sitoutumistaan kasvattamalla omistustaan yli 25 prosenttiin yrityksestä. Yrityksen kunnianhimoisena tavoitteena on saavuttaa 100 miljoonaa päivittäistä aktiivista käyttäjää 100 maassa.

Yritys on jo nyt laajentanut toimintaansa perinteisestä pankkitoiminnasta mm. eSim-palveluihin, kanta-asiakkuusohjelmiin ja erilaisiin lifestyle-palveluihin. Tiesitkö muuten, että Revolut Metal -asiakkuuteen sisältyy myös Tinder Platinum -tilaus?

Mitä seuraavaksi? Puheissa on ollut kunnianhimoinen maailmanvalloitus ja superappi, joka kattaisi kaiken kuluttajan tarvitseman. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan yrityksen seuraavia siirtoja.

Mitä tämä tarkoittaa pankkialalle?

Revolutin ennätyksellinen tulos ja tulevat listautumissuunnitelmat ovat eräänlainen virstanpylväs koko fintech-alalle ja erityisesti neopankeille. Toki siinä missä yrityksen menestys voi innostaa uusia fintechejä, se saattaa myös luoda tietyille markkinoille Big Tech -alustojen maailmasta tutun monopolimaisen asetelman, jossa uusien kilpailijoiden tulo markkinoille voi lopulta käydä lähes mahdottomaksi.

Perinteisten pankkien on nyt syytä miettiä tarkasti, missä asioissa kannattaa ja ei kannata kilpailla Revolutin kaltaisten toimijoiden kanssa, ja millä strategisella sweet spotilla oma relevanttius ja kilpailukyky jatkossa säilytetään digitalisoituvassa maailmassa.

Kiinostaako aihe?
Liity mukaan keskusteluun toukokuun Nordic Fintech Summittissa.