Finnish News

Banking as a Service on todellisuutta pohjoismaisissa pankeissa

Banking as a Service (BaaS) on toimintamalli, jossa pankki tarjoaa omia tili-, rahoitus-, maksu- tai muita palveluitaan kolmannen osapuolen kautta olematta itse asiakasrajapinnassa. Tämä malli on ollut finanssi- ja fintech-maailman visioissa jo pidempään.

Toki pankit ovat jo vuosia tarjonneet rahoituspalveluitaan kumppanuuksien kautta,  mutta myös varta vasten BaaS-palveluihin keskittyneitä fintech-yritysten konehuoneena toimivia yrityksiä on jo nähty – esimerkkeinä näistä mainittakoon brittiläinen Railsr ja saksalainen Solaris.

Nyt alalla on kuitenkin selvästi alkanut uusi aikakausi: pankit näkevät BaaS:in potentiaalin suurempana, tarjonta on monipuolisempaa, palveluntarjoajia on enemmän ja teknologia on joustavampaa.

SEBx on ruotsalaisen Skandinaviska Enskilda Bankenin (SEB) osasto, jonka tehtävänä on innovoida tapoja toimia kustannustehokkaammin, mutta myös löytää uusia ansaintamalleja. Näihin kuuluu Banking as a Service -konsepti, jonka pilottiasiakkaana on ollut ruotsalainen Humla. Viime viikolla SEB ilmoitti myös kokonaan uuden SEB Embedded -yksikön avaamisesta, jonka tarkoituksena on kaupallistaa BaaS-palveluita. Yksikön johtoon nousee SEBx:n johtaja Christoffer Malmer.

Suomen pankkimaailman uusin tulokas Fellow Pankki on myös lähtenyt hyödyntämään tätä liiketoimintamallia – ja onkin ilmoittanut näkevänsä BaaS:in yhtenä kasvunsa kivijaloista. Yritys on mm. integroinut ostorahoituspalvelunsa suosittuun suomalaiseen online-maksupalvelutarjoaja Paytrailiin, jossa se tarjoaa BNPL-ratkaisuja. Lisäksi Fellow Pankki ilmoitti yhteistyöstä merkittävän suomalaisen tilitoimistoteknologiaa ja -palveluita tarjoavan Talenomin kanssa. Yhteistyössä Talenom tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden käyttää ja hakea Fellow Pankin maksuliikennetili-, luottokortti- ja rahoituspalveluita suoraan Talenomin alustan kautta.

Myös suomalaislähtöinen pitkän linjan fintech-toimija Multitude SE on julkaissut oman Growth Platform -strategiansa. Strategiassa pankkitoimiluvan omaava Multitude Bank toimii kasvualustana erilaisille fintech- ja eCommerce-alan yrityksille. Viimeisimpänä Multitude kertoi yhteistyöstä virolaisen maksuteknologiayritys ESTO Groupin kanssa.

BaaS on nyt selkeässä nousussa Pohjoismaisissa, ja sen tuottopotentiaaliin uskotaan pankeissa yhä selvemmin. Asiakkaille tämä tarkoittaa myös sujuvampia palveluita.

Kiinnostaako aihe? – BaaS on yksi tämän syksyn ykköstapahtuman – 8.12.2022 järjestettävän Digital Finance Forumin kärkiteemoista.

Lavalle nousevat niin Fellow Pankin toimitusjohtaja Teemu Nyholm, Talenomin pankkipalveluista vastaava Matti Saarinen, Multituden strategiajohtaja Lasse Mäkelä, kuten myös SEB Embeddedin uunituore johtaja Christoffer Malmer.

Varaa paikkasi täältä!