Finnish Fintech Landscape News

Suomen fintech-sijoitukset koronavuotena

COVID-19 pandemia iski maailmantalouteen, ja lähes jokaiseen yksittäiseen toimialaan voimakkaasti noin vuosi sitten. Kuten jo aiemmin totesimme, on todennäköistä, että pitkässä juoksussa koronavirus ja sen pakottama digitalisaatio kääntyvät finanssiteknologian voitoksi, mutta miltä pelkästään viime vuosi näytti Suomessa fintech-sijoitusten kannalta?

Taustaa

Suomen fintech-toimiala on kerännyt vuosien saatossa pääomaehtoista rahoitusta lähes puoli miljardia euroa. Tästä summasta peräti kolmannes, eli noin 150 miljoonaa euroa sijoitettiin vuoden 2019 aikana. Sijoituspotin koko ei juurikaan selity vuoden kierrosmäärällä (14), joka on tosin hyvä, vaan enemmänkin AlphaSensen ja ePassin yli 40 miljoonan euron kierroksilla, jotka ovat suomalaisittain poikkeuksellisen suuria.

Edeltävinä vuosina 2018 ja 2017 toimialan keräämä vuosittainen rahoitus oli noin 40 miljoonaa euroa, joka jakaantui vajaalle kymmenelle yritykselle vuosittain.

Miten kriisi vaikutti sijoituksiin?

Ikävästi. Koronapanemian alkamisvuotena sijoitusten määrä romahti niin euro- kuin lukumääräisesti. Suomen fintech-toimiala keräsi ainoastaan 11,4 miljoonaa euroa seitsemällä kierroksella, mikä tarkoittaa noin 92% laskua euroissa ja 50% laskua kierrosten määrässä.

Tämä kehitys oli toki jo aiemmin nähtävissä myös kansainvälisesti, jossa kriisin alkuvaiheessa pääomasijoitukset pysähtyivät hetkeksi lähes kokonaan. Tilanne kuitenkin parani loppuvuotta kohti, ja näimmekin joulukuussa kaksi rahoituskierrosta. Lisäksi tulemme heti alkuvuodesta näkemään useampia onnistuneita kierroksia, joista uutisoimme myöhemmin.

On myös hyvä muistaa, että vertailukohtana 2019 oli poikkeuksellisen hyvä.

 

Fintech-rahoituskierrokset Suomessa vuonna 2020

Yritys Summa (M€) Kuukausi
Invesdor 1,9 tammikuu
Aibidia 4,2 maaliskuu
Palkkaus.fi 1,3 huhtikuu
Taimer 1 kesäkuu
Valega Chain Analytics 0,3 syyskuu
ReceiptHero 2 joulukuu
Rundit 1 joulukuu