Finnish Innovation News Sustainability

Fintech Farm, Aktia, PostNord Strålfors, Veritas ja Enfuce aloittavat yhteistyön uudessa innovaatio-ohjelmassa – Tähtäimessä digitalisaatio ja kestävä kehitys

Future Impact Builder on digitaalisten finanssipalveluiden innovointiohjelma, jonka tavoitteena on luoda uusia kestävän kehityksen palveluita, yhdessä kumppaniyritysten, sekä ulkoisten kehittäjien, kuten teknologiayritysten ja fintechien kanssa.

Ohjelman pääteemana on kestävä kehitys, ja sen kumppaneina toimivat pankki ja varainhoitaja Aktia, finanssialan IT- ja viestintäpalveluita tarjoava PostNord Strålfors, sekä eläkevakuutsyhtiö Veritas. Tarkoituksena on etsiä uusia ratkaisuja erityisesti varainhoitoon, työhyvinvointiin, sekä yritysten maksu- ja rahoituspalveluihin liittyen. Koska kyseessä on avoin innovaatio-ohjelma, ovat myös ennalta määriteltyjen teemojen ulkopuolelta tulevat aihiot tervetulleita.

Toisin kuin useissa samantyyppisissä ohjelmissa, Future Impact Builderin tarkoituksena ei ole julkistaa voittajaa tai luoda hypeä, vaan tuoda uusia innovaatioita toteutettavaksi.

Hankkeen takana toimivat Fintech Farm ja Enfuce, jotka ovat molemmat kokeneita kehitys- ja innovaatio-ohjelmien kanssa. Usein vastaavien ohjelmien lopputulos on PR:ää, eikä oikeaa uutta liiketoimintaa. Tällä kertaa asiat hoidetaan kuitenkin toisin. Ohjelmassa ei jaeta palkintoja, vaan tarkoituksena on aidosti kehittää ratkaisuja, jotka viedään tuotantoon asti. Reguloidun, finanssiteknologiaratkaisuja tarjoavan Enfucen rooli prosessin fasilitoijana ja ongelmanratkaisijana on merkittävä, sillä useimmiten yhteistyö kaatuu teknologia- ja compliance-haasteisiin.

“Oltuamme mukana useamman innovaatio- ja kumppanuusohjelman järjestämisessä, huomasimme, että niistä harvemmin syntyy oikeaa liiketoimintaa. Tämä johtuu lähinnä siitä, ettei kumppaneilla ole resursseja, tai kykyä viedä asioita eteenpäin. Lopulta ohjelma jää promootion ja kenties yrityskulttuuriharjoituksen tasolle. Siksi loimme tämän ohjelman Enfucen kanssa. Heidän asiantuntemuksellaan, sekä keskittymisellä oikeiden ongelmien ratkaisemiseen, voimme saada tulevaisuuden innovaatiot toteutukseen”, kertoo Janne Salminen Fintech Farmilta.

“Olemme osallistuneet useisiin innovaatio- ja kumppanuusohjelmiin, ja myöskin voittaneet niitä, mutta lopputulos kuitenkaan ole ollut aivan sitä mitä olemme toivoneet. Siihen tulee nyt muutos. Yhteistyö on toki vaikeaa, mutta Enfucelaisten usean vuosikymmenen kokemuksella, niin pankin, kuin palveluntarjoajan näkökulmasta, olemme tunnistaneet yleisimmät kompastuskivet, sekä löytäneet niihin ratkaisut”, kertoo Monika Liikamaa, joka on Finanssivalvonnan toimiluvan omaavan Enfucen toimitusjohtaja ja perustajaosakas.

Kumppanit Aktia, PostNord Strålfors ja Veritas toimivat eri rooleissa finanssialalla, mutta heitä yhdistää sama näkemys ja arvot. Teknologia tulee olemaan merkittävässä roolissa kestävämmän tulevaisuuden luomisessa. Jotkin kumppaneista tuovat myös omia ohjelmistorajapintojaan ja dataansa ohjelman osallistujien käytettäviksi.

“Meillä on jo usea fintech-yhteistyö käynnissä ja haluamme ensimmäistä kertaa hyödyntää avoimen innovaation voimaa. Osallistumme ohjelmaan saadaksemme uusia oivalluksia ja parantaaksemme jo vahvaa varainhoito liiketoimintaamme sekä korostaaksemme sen ympäristö- ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Teknologiayritysten kanssa työskentelemisen lisäksi haluamme mielellämme vahvistaa yhteistyötämme Strålforsin, Veritaksen ja fintech-ekosysteemin kanssa”, sanoo Aktian fintech-yhteistyöstä vastaava Kim Alen.

“Uusi teknologia on myös eläkevakuuttajien kiikarissa. Haluamme uusilla palveluilla tukea ja selkeyttää yrittäjien ja pienyritysten sosiaaliturvaa ja taloutta. Lisäksi olemme keränneet merkittävän määrän dataa työkyvyttömyyteen liittyen, ja haluammekin haastaa data-analyytikot ja koneoppimisen asiantuntijat selvittämään, miten sitä voisi hyödyntää. Työkyvyttömyyden ehkäisyn yhteiskunnallinen vaikutus on valtava”, kertoo Eläkevakuutusyhtiö Veritaksen asiakkuusjohtaja Mika Paananen.

“Meidän pyrkimyksemme on jatkuvasti vähentää ympäristöjalanjälkeämme. Kestävän liiketoiminnan harjoittaminen tuo mukanaan etuja paitsi meille, myös asiakkaillemme. Nyt meillä on mielenkiintoinen mahdollisuus yhdistää voimamme kumppaneiden kanssa luodaksemme vaikutuksen tulevaisuuteemme. Odotan innolla, miten teknologiamme ja ratkaisumme voivat hyötyä tämän ohjelman saavutuksista”, sanoo PostNord Strålfors Oy:n Head of Business Development Sami Niininen.

Ohjelma on kohdennettu pääosin pohjoiseurooppalaisille teknologiayrityksille, fintecheille ja muille innovaattoreille, ja se koostuu neljästä vaiheesta:

  • haku ja matchmaking -vaiheesta, joka kestää maaliskuun puoliväliin
  • kahden kuukauden iteraatiovaiheesta, jossa ratkaisuja kehitetään ja validoidaan yhdessä kumppanien kanssa
  • valinta ja neuvotteluvaiheesta, jossa päätetään ratkaisujen ja yhteistyön jatkosta
  • tuotantovaiheesta, mikäli sopivia ratkaisuja löytyy

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä!

 

 

Aktia on suomalainen varainhoitaja, pankki ja henkivakuuttaja, joka on luonut vaurautta ja hyvinvointia sukupolvelta toiselle jo 200 vuoden ajan. Palvelemme asiakkaitamme digitaalisten kanavien kautta kaikkialla ja kasvokkain toimipisteissämme pääkaupunkiseudulla sekä Turun, Tampereen, Vaasan ja Oulun seuduilla. Palkitun varainhoitomme rahastoja myydään myös kansainvälisesti. Työllistämme noin 750 henkilöä eri puolella Suomea. Aktian hallinnoitavat asiakasvarat (AuM) 31.12.2019 olivat 9,9 miljardia euroa ja taseen arvo 9,7 miljardia euroa. Aktian osake noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä (AKTIA).
www.aktia.com/fi

PostNord Strålfors kehittää ja tarjoaa viestintäratkaisuja, jotka tarjoavat yrityksille, joilla on paljon asiakkaita ja toimittajia, täysin uusia mahdollisuuksia luoda vahvempia ja henkilökohtaisempia asiakassuhteita. Digitaalisen alustamme avulla tarjoamme saumattoman viestinnän vastaanottajan käyttämästä kanavasta riippumatta. PostNord Strålfors on osa PostNord-konsernia, joka on johtava viestintä- ja logistiikkapalvelujen tarjoaja Pohjoismaissa. PostNord Strålfors toimii Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Yhtiöllä on noin 700 työntekijää, ja vuonna 2020 sen myynnin arvo oli noin 2 miljardia Ruotsin kruunua.
www.stralfors.fi

Veritas on yrittäjän arvoinen eläkevakuuttaja, ihmisläheisellä otteella. Veritaksen visiona on tarjota yksilöllistä yrittäjähenkistä palvelua. Huolehdimme reilun 110 000 ihmisen työeläketurvasta ja eläkkeitä maksamme yli 0,5 miljardia euroa vuodessa. Eläkevarat sijoitamme tuottavasti ja turvaavasti.
www.veritas.fi

Fintech Farm on Helsingin finanssiteknologian hubi ja finanssialan innovaatioihin keskittynyt palveluyritys, joka yhdistää pankit ja fintech-yritykset. Fintech Farm tarjoaa innovaatio-, konsultointi-, kiihdytys-, matchmaking- ja koulutuspalveluita finanssialan toimijoille. Fintech Farm Oy on yksityinen ja neutraali toimija, joka on viimeisen viiden vuoden aikana rakentanut aktiivisen yli 100 yrityksen innovaatioyhteisön finanssialalle.
www.helsinkifintech.fi

Enfuce tarjoaa maksu-, open banking – ja kestävyyspalveluja pankeille, fintech-yrityksille, finanssialan toimijoille ja kauppiaille. Yhdistämällä alan asiantuntemuksen, sääntelyn tuntemuksen ja innovatiivisen teknologian, Enfuce tarjoaa pitkäaikaisia ja skaalautuvia ratkaisuja nopeasti ja turvallisesti. Vuonna 2016 perustettu Enfuce työllistää 70 ammattilaista Pohjoismaissa, ja alustallaan on lähes 10 miljoonaa loppukäyttäjää.
www.enfuce.com